opvanghuis olebu

 

In Olebu, een dorpje gelegen in het plattelandsgebied van Accra, ondersteunt Onyame sinds 2003 het opvanghuis Olebu. Het is ontstaan uit de opvang van kinderen in de eigen woning van Marleen. Inmiddels is het uitgegroeid naar de opvang van tien kinderen en jongeren variërend in de leeftijd van twee tot twintig jaar. 

Wat willen we bereiken

De kinderen en jongeren die in het opvanghuis wonen hebben aids, zijn ziek of hebben een handicap. Thuis zouden ze weggestopt en verborgen worden gehouden. Zij zouden geen toekomst hebben in Ghana. Het doel van het opvanghuis is dan ook dat zij in een ‘normaal’ gezin opgroeien, in een stabiele omgeving, met regelmaat en structuur, naar school gaan en met elkaar spelen. 

Het positieve effect is duidelijk zichtbaar in hoe de kinderen en jongeren opgroeien en zich ontwikkelen. 

Hoe gaan we dat doen

De kinderen en jongeren volgen allen onderwijs van crèche/ basisschool tot beroepsopleiding. Vanaf de start van het opvanghuis hebben inmiddels 4 jongeren hun opleidingen afgerond en een eigen bestaan opgebouwd. Eén jongen, die in het opvanghuis heeft gewoond, is overleden. Door zijn toedoen heeft zijn familie met financiële steun van Onyame een graanmolen in Salaga, waardoor ook zij een eigen bestaan hebben kunnen opbouwen.

Veel mensen uit Olebu en de omgeving bezoeken sinds jaren een ‘noodruimte’ op het terrein van het opvanghuis, welke ingericht is voor de medische zorg en gezondheidsvoorlichting. Doordat dit zo dicht bij het opvanghuis is gelegen, is het opvanghuis inmiddels een praktijkvoorbeeld geworden voor wat betreft verbeteringen op het gebied van gezondheid, opvoeding en onderwijs. ‘De mensen zien met eigen ogen dat het anders kan’. De medische zorg wordt steeds meer overgenomen door de kliniek die Onyame heeft opgericht (zie project kraamkliniek Olebu). Doordat de kliniek dichtbij het opvanghuis staat, kunnen de kinderen die daar behandelt worden toch in het ‘gezin’ blijven. Daarmee is er een sterke wisseling tussen opvanghuis en kliniek. 

In het opvanghuis werken zeven medewerksters, waarvan één full-time: Sarah. De anderen hebben een speciale taak. 

Sarah is een jonge vrouw van 25 jaar, die opgegroeid is in het opvanghuis. Zij heeft het basisdiploma Boekhouden gehaald en is gestart met een vervolgopleiding. Marleen heeft de administratieve taken van het opvanghuis overgedragen aan Sarah en coacht haar hierin. Sarah en Marleen zijn samen naar het microkrediet project in Noord-Ghana gegaan, zodat Sarah ook van dit project de administratie kan gaan doen. We hopen dat Sarah, wanneer zij voldoende opleiding en ervaring heeft, zelfstandig de boekhouding van Foundation Onyame Ghana gaat doen. Het is mooi om te zien hoe Sarah en ook andere volwassenen die in het opvanghuis gewoond hebben, zich blijvend willen inzetten en hun deskundigheid beschikbaar willen stellen voor de stichting. Het is een belangrijke bijdrage aan de continuïteit van de projecten. 

Wat hebben we gedaan in de afgelopen periode

In het afgelopen jaar hebben we een aantal praktische zaken gerealiseerd op het terrein van het opvanghuis. Zo is de binnentuin betegeld en een hek geplaatst. Hierdoor kunnen de kinderen spelen en veilig rondkruipen. 

Toekomst

Het opvanghuis willen we laten registreren bij de Sociale Dienst. Verder zien we dat de leeftijd en daarmee interesses van de kinderen en jongeren (twee tot twintig jaar) erg ver uit elkaar ligt. Dit geeft soms fricties. Een uitdaging voor ons om hier een oplossing voor te vinden.