historie

 

1994 | Hoe het begon

Marleen van Asselt voelde zich van kinds af aan aangesproken door films en verhalen over zendings- en ontwikkelingswerk en droomde ervan om dit werk zelf ook te gaan doen. Daarom is ze na haar VWO de opleiding HBO Verpleegkunde gaan doen. Na een half jaar vrijwilligerswerk in Ghana heeft ze zich in Nederland verder voorbereid op het werken in Ghana. Marleen is vanaf 1994 in Noord-Ghana werkzaam geweest voor de zending van de toenmalige Nederlands Hervormde Kerk. Zij heeft daar in samenwerking met de Presbyteriaanse kerk twee gezondheidsprojecten opgezet en begeleid. Daarnaast heeft ze in die periode ook voedselprojecten en AIDS-voorlichting opgezet en begeleid in het noorden van Ghana. Deze projecten zijn overgenomen door lokale verpleegkundigen.

2003 | Stichting Onyame

Het beleid van de zending is, dat mensen niet langer dan tien jaar naar het buitenland worden uitgezonden. In 2003 liep Marleens tweede project af en was er (dus) geen nieuw project voor haar. Ze had zelf echter het gevoel, dat haar werk in Ghana nog lang niet af was. Een aantal vrienden en familieleden die haar in Ghana hadden bezocht deelden die mening. Marleen besloot om na afloop van haar dienstverband bij de zending in Ghana te blijven om daar verder te gaan met ontwikkelingswerk. In 2003 is Stichting Onyame opgericht om haar werk vanuit Nederland te ondersteunen.

2013 | Terug in Nederland

Vanwege de scholingsmogelijkheden van de kinderen heeft ze zich toen in Olebu (nabij de hoofdstad Accra) gevestigd. Sinds 2013 woont Marleen met haar gezin in Nederland. Ze gaat meerdere keren per jaar naar Ghana om de projecten te bezoeken en begeleiden. In de periodes dat ze in Nederland is houden de lokale medewerkers van de Ghanese stichting de projecten gaande, waarbij ze via de moderne communicatiemiddelen altijd een beroep kunnen doen op Marleens hulp en ervaring.